NőKáPé 4 (és 3)

"Ez itt a Hatosfal dKP, azaz Damen Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Female Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Ami miatt kimondottan érdekes és izgalmas lesz nem elfelejteni a múlt heti megírt, de meg nem jelent KP-t (elkövetve kilgore kolléga tollából, de erőteljes szerkesztőségi konszenzussal), az az, ami miatt a női szakágat nem szeretjük: simán lehet egyik héten egy nagy zakóval kikerülni, hogy aztán utána meg simán vissza lehessen kerülni.

Az izgalom kedvéért nézzük, hogy az előző heti listáról kipottyanók kicsodák.

Ezt írtuk (volna) a Brestről: 6. Brest – Valószínűleg történelmi pillanat, hogy egy csapat két vereséggel ennyire előkelő helyen szerepeljen félfiktív hierarchiánkban. Mi az eddigi helytállást komoly oroszlánbajuszcibálássá avanzsáltuk, elég biztosan működő rendszert vélünk fölfedezni az közepesen-kevéssé ismert játékosokat jól használó csapatban. És mindezt – egyelőre – (a néha amúgy túlbecsült, bocsi) Pineau nélkül. Jön a Mutyi, azaz biztonságosabb, szervezettebb játék vs. random női kézilabda. Mi az előbbi térnyerésére tippelünk. És milyen rosszul tettük. A szimpatikus vesztes szerepéből a hazai mutyi-zakó révén átkerültek a sima kieső szerepébe. Pedig nem játszanak ők rossz kézilabdát, de szerzett pontok nélkül nem lehet messzire jutni.

Másik kipottyanónk pedig - dobpergés -: 4. Kristiansand – Ha már Budu: puff, a semmiből, az éppen őket szétkapó Lundéékat engedtük be erre az előkelő helyre, a sorszámmal nem kimutatható Grand Kanyon méretű szakadék mögé. Jövő héten meg talán vissza is engedjük a Metzet. Ömm, ennyi. Igen, valóban ennyi volt. Tízzel megcsapni a még csak épülgető Budut is tisztes teljesítmény, de hogy utána simán lezakózzanak otthon a Bietigheim ellen, ez magyarázhatatlan. És valószínűleg ez a hullámvasút maradni is fog.

És akkor nézzük a bekerülőket, bennmaradókat, múlt heti okosságokkal fűszerezve.

8. Nykøbing

Előző heti KP-nkon nem szerepeltek, sőt valamennyire amolyan lesajnált csapatként kezeltük őket, erre puff, simán verik a bukarestieket. Kvázi nagy nevek nélkül, a második félidőben 8 gólon tartva a szinte csak nagy nevekből álló CSM-et, Helle Thomsen sem így képzelte. A következő meccs Lengyelországban, ha azt behúzzák - miért ne tennék -, még a végén számolni kell velük.

7. CSM

Előző héten még ezt ódáztuk ezüstérmes helyen róluk: A Bukarest az első félidőben elintézte (az első fél perc után talán végleg átlövőtlenedő) Viszlát Gdyniát. Aztán a második félidőben edzőmeccselt egyet vele a kékcímeresek csoportjában. Nekem mindig az ugrik be, hogy a CSM hamar felépített csapat, kicsit mint a Rosztov. Csak itt még koncepció is van, látom, kinek, mi a feladata, mitől működik. Mert működik. Hogy aztán elmenjenek Dániába, és jól kikapjanak. Oké, minden csapatnak vannak rossz meccsei, de ennyire váratlanul? Mestervizsga következik, mind a csapatnak, mind az edzőnek: vissza lehet máris vágni, és egy meggyőző teljesítményre szükség is lenne, hogy előbbre kerüljenek úrja a KP-nkon. Bár gyanítom, ez kevésbé fontos nekik, mint az, hogy itt már keményen vitt pontokról beszélünk, és ha otthon is kikapnának, akkor az ETO-Rosztov-Mutyi trió ellen bizony a lét lenne a tét tavasszal.

A vidámság átmenetileg felfüggesztve

6. Mutyi

Na ők legalább stabilak. A múlt heti 7. helyre rangsorolt "Aki női kézilabdás szakírásra adja fejét, azoknak a lilába öltözött dán hölgyek a mumusai, egyik meccsen betliznek, a másikon futnak. Egy ideig az eredmény után, aztán meg át az aktuális csapaton, épp a Rosztovon. Az oroszoknál hiába a veretesebb névsor, így is kikerültek legjobb nyolcunkból. A rendszerben pedig az a csodás, hogy akárhogyan is veregetik egymás körbe a csoportban (tegyük föl, hogy az ETO mögött), nem látjuk azt a forgatókönyvet, hogy a B jelű kvartettből megmaradó három csapat ne legyen ott az egyenes kieséses szakaszban is. Ma este Bretagne-ba mennek, ahol mi a francia újonc első pontjait vizionáljuk." értékelés után meg kell állapítani, hogy bennük tényleg minden bennük van, még egy talán váratlan bresti győzelem is (időntúli szabaddobással, hihetetlen). És közben látjuk azt a forgatókönyvet is, hogy az A jelű kvartett egyik megmaradója kinyomja a B jelő kvartett egyik maradóját, és ez akár dán házikérdéssé is fajulhat. Ha mást nem, ezt megköszönhetjük a listánk 8. helyezett csapatának, hozott egy kis izgalmat. A Brest ellen megerősíthetik a pozíciójukat, bár vitt pontnak nem fog számítani, ha nyernek, de ha kikapnak, akkor még akármi is lehet. Női kézilabda, ugye.

5. ETO

Talán ez is történelmi, hogy először látjuk a győrieket olyan formában, ami nem Final4-kompatibilis. Persze ez nem jelenti azt, hogy úgy gondoljuk, hogy nem jutnak oda, de a rosztovi játékkal nem fognak. A múlt héten még azt írtuk volna, hogy 3. ETO – Nem szeretnénk minden határon túl kritikusak lenni, de ez azért most nagyon sok mindennek volt nevezhető, csak címvédőhöz méltó, magabiztos győzelemnek nem. De: a két pont megvan, nem mindenkinek lesz ám az meg a Brest ellen. Nagyobb bajnak hangzik: Groot is másfél hónapra kidőlt a combjával. Persze, van még irányító, de nagyon vészesen fogynak belül (illetve közvetve így a szélen is, ugye) a variációs lehetőségek, és azért még többen adósak is a jobb teljesítménnyel. Ha csúnya dolog így gondolni, ha nem: szerkesztőségileg nem vagyunk oda Oftedalért, egyszerűen ilyen képességű irányító azért itthon is akad. Tudok úgy tekinteni az elkövetkező meccsekre, hogy most aztán tényleg megmutathatja Oftedal, hogy mit tud, itt a nagy feladat és lehetőség. Kezdheti is a Rosztov ellen, lássuk, lássuk!, ezt továbbra is tartjuk. Oké, Oftedal dobott öt gólt, de védekezésben sebezhető volt, és továbbra is sokkal inkább középső lövő, mint irányító, valamint nem értjük, hogy miért jobb ő, mint Kovacsics vagy akár Tóth Gabi. A célját elérő óvásra pedig csak annyit reagálunk, hogy ugyan tessék már megnevezni, hogy mi volt az a cél, ami el lett érve. A "visszavágón" kötelező a győzelem, különben - akár a bukarestiek esetében - forró tavasznak néznénk előbe Győrben.

Nem előttem a nem utódom

4. Fradi

És akkor a győriekkel pont ellentétes irányt bejáró másik magyar csapat. A múlt heti 8. helyre sorolás és Papíron persze jól hangzik megverni a norvég örök(?) bajnokot, de ez a Larvik már nem az a Larvik. Ha ez a meccs úgyis megvan, az még nem ok arra, hogy ilyen szinten tojjon egy csapat a védekezésére. Elöl legalább nincs akkora baj, a 68 lőtt gól a legtöbb két meccs alatt, 67-nél többet viszont csak épp a piros norvégok kaptak. Itt is az erőfelmérő, lehet bizonyítani, hogy ennél több is van lányainkban: a THC otthonába utazik a Fradi, a fogadóirodák körülbelül 4x-1.4x arányú szorzói meg ne vezessenek senkit félre, sétagalopp nem várható sajnos (a szinte biztosan továbbvihető pontokért). De azért vendéggyőzelmet várunk. után azt kell mondani, hogy ez bizony magabiztosabb volt, mint vártuk. Nagy kérdés, a Fradinál mindig, hogy meddig tart a lendület, mivel a túlsó ágat összekuszálta a dán meglepetéscsapat, nem lehet kiszámítani, ki jöhet a négy közé jutáshoz, és jelen formájukban akár bizony ebből F4 is lehet. De messze van azért az még.

3. Rosztov

A másik friss be-, illetve náluk pontosabb a visszakerülő. Az ikasti zakó után szerkesztőségileg temettük őket, hogy aztán a címvédőt 22 gólon tartva visszakerüljenek oda, ahova szezon elején vártuk őket, sőt most egy kicsit feljebb is. A következő meccsen Győrben megerősíthetik ezt a pozíciójukat, ami viszont nagy baj lenne a zöld-fehéreknek, így inkább most bízzunk abban, hogy a KP5-ben visszaesés lesz náluk tapasztalható. Kérdés, hogy egyszeri fellángolás volt-e, ami a címvédőnek szólt, vagy kezd alakulni valami a traktorgyár tövében. Utóbbira tippelünk.

2. Metz

5. Metz – Ezzel a csoportbeosztással eljött a Metz ideje: ha nem is feltétlenül 100%-osan, de jó eséllyel a D élén láthatjuk őket a csoportmeccsek során. Sima liba idegenbena németkék ellen, ez a teljesítmény így most ide jó. Várják a (maradék) Budut, otthon meglesz ez nekik. Elvileg. Gyakorlatilag is meglett. Nem verték ugyan annyira el a Budut, mint tette azt a kétlundés Vipers, de ezért is két pontot adtak. Ha nyernek a Moracsában, még stabilabb lesz a helyük. Az biztos, hogy a második helyüket köszönhetik a püré csoportnak is, de már tavaly sem voltak rosszak, idén ők lehetnek a meglepetéscsapat, Na jó, BL-t nyerni nem fognak, de egy Final4 akár ki is nézhet.

1. Vardar

1. Vardar – Rájuk is áll, hogy az első játékrészben eldöntötték, a második meg ikszes lett, csak a THC nem Gdynia azért. Talán az egyetlen meggyőzőnek látja többségünk a nagyok közül, bár sajnos olyan nagy ellenállásba ők sem ütköztek (ugye, Fradi?), hogy igazából nagyon mérhető lenne a minden. A csapatneveket kellene csak kicserélni, 12 gólos győzelem Larvikban, ez még egy ennyire meggyengült Larvik ellen is teljesen rendben van. Mint ahogy a Vardar is. Idén a BL-győzelemhez az ő testükön keresztül vezet az út, ez fix, és mivel az F4-ben nincs kiemelés már a sorsoláskor, nem őket kérjük a majdani elődöntőben.