Kérdezz-felelek női Final4 elé

A héten Björni billentyűzetéből kipottyant egy KP is, ezért ezúttal inkább az egyéb finomságokra kérdeztünk rá. És tippeltek a drága blogtársak böcsülettel, én meg most jól összefoglalom. Ma délután negyed négytől pedig tessék a képernyőre tapadni azoknak, akik nem a Papp Laciban üvöltik, hogy Hajrá, ETO!

A válaszadók ezúttal: szandruff, artmooney, nyútomi (sort vörzsön) és helyenként kilgore_trout (akit ezért itt-ott kiegészítettem - room303)

Bemelegítésnek egy szabad asszociációs gyakorlat, avagy Rorschach-teszt női Final4-ra hangolva: mi jut eszedbe először a csapatokról?

ETO: Amorim/ az egyértelmű esélyesek
Vipers: Lunde/ a meglepetés csapat?
Rostov: Ambros / akik győzni jönnek
Metz: Mayonnade/ kompakt, kiegyensúlyozottság

ETO: az egykori magyar, depláne győri csapat. Vipers: norge nyugdíjasklub keverve a norge B válogatottal. Rosztov: olimpiai bajnoki címvédők. Metz: a franciák ezt már megint hogy a francba csinálják?

Vipers: fogócska
Metz: védekezés
Rosztov: nem tudom. Niincs kiforrott játékuk szerintem.
Győr: önbizalom

Három B vagy max AB keretre épülő, hazai válogatott vs világválogatott. A keretek alapján egyértelműen az ETO-nak áll a hétvége, de a legrizikósabb/legkevésbé kipróbált edző pont ennél a csapatnál van.

Folytassuk is a legegyszerűbb egyben legfontosabb kérdéssel: ki nyer? Na jó, hogy ne legyen olyan egyszerű, legyen inkább ez: ki állíthatja meg az ETO-t és hogyan?

ETO győzelemre van a legnagyobb esély, de ez persze egy F4 esetében nem jelent sok mindent, még akkor sem, ha alapvetően tényleg jobbak a többi csapatnál. Már az elődöntőben gondot okozhat a Vipers, Lunde bármikor képes lehúzni a rolót plusz az igazi rohanós kézivel azért okozhatnak némi fejtörést a győrieknek. Viszont még így is megelőlegezem a döntőt az ETO-nak, ahol rosztovi oldalról az Ambros-Vjahirjeva tengely lehet veszélyes és azért az a védekezés megtörheti a győri támadásokat.

A Vipers megfoghatja az ETO-t, ha Gjekstad a norge B-vel megtalálja a norge A elleni megfelelő receptet, és Lunde előveszi az ihletett formáját. A győri rohanást a másik rohanós meg tudja fogni, illetve a győri védekezés sem az igazi, bár Duda simán össze tudja kapni. Ha a Vipers nem, akkor a döntőben a Metz is, a Rosztov is képes lehet rá, így én most azt mondom, hogy bárki nyerhet. De hogy ne legyen uncsi, benyomok egy nevet: Metz.

Talán a Metz, de újoncként max csak megszorongatja.

A Vipersben max Lunde lehet a baj. A Metznél az erős koncepció, sokszor láttuk már - főleg női kéziben -, hogy a fazon sokszor elég, de kérdéses, hogy ilyen keretbeli különbségek esetén is így van-e ez. A Rosztovnál több erősség is van: Ambros, a védekezésük és az, hogy ez a keret a válogatottból is igen jól ismeri egymást, ergo a mezőny talán leginkább összeszokott társasága.

Csapatonként mondjatok egy-(két) embert, akire oda kell majd figyelni? Miért?

ETO: Leynaud, mert igazi klasszis kapus, ha neki jól fog menni - márpedig a motivációjával tuti, hogy nem lesz gond - akkor az hatalmas fegyvertény lehet bárkivel szemben. Amorim: szintén, igazi klasszis, akkor teljesít extrát és veszi hátára a csapatot, amikor arra nagyon nagy szükség van (lásd: tavalyi döntő), és ne feledjük, hogy a győri védekezés alappillére és vezére.
Vipers: Lunde, itt sem tudok mást mondani, minthogy vérbeli klasszis, veterán, ismeri a játékosokat és valószínűleg szívét-lelkét kiteszi a pályára, hiszen már régen nyert és ki tudja lesz-e még rá lehetősége. Reistad: második a hazai góllövőlistán, a szezon talán egyik legnagyobb feltörekvő tehetsége, aki folyamatosan jól teljesített, támadásban és védekezésben is hatékony.
Rostov: Vjahirjeva: láthattuk a negyeddöntőben, hogy a nagyjából felépült Vjahirjeva mit össze nem művelt a Fradi ellen, nem várok tőle most sem mást, gyors láb, hatalmas elszántság, és hát mégiscsak ő jelenleg a világ legjobbja. Itt gondban vagyok a második névvel, de akkor legyen Pessoa. Bár ez rizikósabb, hiszen van, hogy semmit nem véd, amikor viszont belelendül, teljes őrület lesz úrrá rajta, és szinte bevehetetlenné válik a kapuja.
Metz: Zaadi: második a hazai góllövőlistán, igazi vezére volt a csapatnak a szezonban, nem hiszem, hogy ennyi nemzetközi tapasztalattal nagyon megijedne az F4 közegétől. Edwige: bár jövőre Győrbe érkezik, kétlem, hogy elszalasztaná ezt az alkalmat az esetleges győzelemre. Kitűnő védő, talán jelenleg az egyik legjobb és támadásban sem rossz a beállós pozícióban.

ETO: Leynaud - ha beindul, akkor a jelenkor legjobb kapusa. Duda - hátul a védekezés esze, nagyon szépen megtanulta a szakmát Spiridontól és Terveltől.
Vipers: Lunde - a közelmúlt legjobb kapusa, akiből még most is kijöhet az állat (szigorúan pozitívan értve). Sulland - csak hogy ne Reistadot írjam én is, és mert legutóbb amikor játszani láttam, meglepően használhatót nyújtott mezőnyben is, nem csak a heteseknél. Sosem hittem volna, de úgy látszik, a kor neki is jót tett.
Rosztov: Szen - én már Győrben is nagyon szerettem a védekezését, és azóta kiderült, hogy támadásban is használható. Vjahirjeva - ki más.
Metz: Metz - tökéletes csapat. De ha név kell, legyen Zaadi és Glauser.

Metz: nem tudok kiemelni senkit mert annyira homogén, ami női vonalon kifejezetten szexi.
Rosztov: Vjahirjeva, ő a vezérbika
Vipers: Lunde, nehéz lesz gólt lőni
Eto: Amorim, egymaga képes (főleg) hátul meccset eldönteni.

ETO: Duda - ahogy összerakja varázsütésre a védelmet.
Vipers: Lunde - végy egy jó kapust és fuss.
Metz: Mayonnade - az elmúlt évek legtöbbet fejlődő edzője.
Rostov: Vjahirveva - nem is kérdés

Mik az egyes csapatok erősségei?

ETO: összeszokottság, gyors, lerohanós kézilabda és az összeszedett védekezés kiegészülve a jó kapusteljesítménnyel
Vipers: gyors kézilabda, Lunde a kapuban, nincs mit veszíteniük
Rostov: Vjahirjeva virtuózitása, a jól összerakott védekezés, Ambros Martin (úgy általában is, de itt kifejezetten arra gondolok, ha ők kerülnének szembe a Győrrel)
Metz: jó védekezés, támadásban is hatékonyak, magabiztos menetelésen vannak túl, tehát mentálisan rendben vannak

ETO: a négy BL-győzelem és a négy eddigi F4 rutinja, hazai pálya, összeszokottság.
Vipers: nincs veszítenivaló, van viszont Lunde. A norgék amúgy sem egy beszarós, teher alatt lesokkolós társulat, most meg aztán végképp nem vár tőlük senki semmit. Lásd még: Ajax.
Rosztov: Trefilov megtanította őket egy valamire, Martín most másra. A kettőt ha sikeresen tudják keverni, akármi lehet belőle.
Metz: a kispad "A" betűje, plusz a válogatottból hozott győzelmi rutin.

Vipers: futás, Lunde
Metz: védelem
Rosztov: védelem
Eto: rengeteg a nyerni tudó játékos.

És mik a gyenge pontjaik?

ETO: A védekezés nem mindig működik úgy, ahogy kellene és sajnos sokszor túlzott a bizalom Görbicz irányába, akinek azonban mostanában nem megy a játék. A játékosok rossz forgatása.
Vipers: első alkalmuk a Final4-ban, ami megzavarhatja a fejeket. Nem annyira erős és kompakt csapat, mint a másik három
Rostov: túlságosan Vjahirjevára támaszkodnak a támadásokban. Ambros nem biztos, hogy megfelelően fogja forgatni a játékosait, mondván a ma ma van, a cél érdekében bármit és ez másnap visszaüthet. Alapvetően lassabb kézilabdára vannak berendezkedve, nem vagyok benne biztos, hogy az igazán rohanós ellenfeleket meg tudják majd rendesen tartani.
Metz: ők is újoncok a Final4-on. Bár ez nem konkrétan a csapatra vonatkozik, de a döntőzésük esetén sokat számíthat, hogy a Rostov ellen mennyire fognak kifáradni, mert tuti, hogy nem lesz egyszerű meccsük.

ETO: a védekezés nem olyan, mint Martín alatt volt, felállt fal ellen nem túl acélos a támadójáték, illetve a kispad - khm, mondjuk így - rutintalansága. Reméljük, most nem lesz 55:20-nál kikért idő.
Vipers: Lundén kívül nincs igazán klasszisuk, aki hátára tudja venni a csapatot. Reistad még talán nem az. Esetleg ha beszáll Kikki Lunde is, hehe.
Rosztov: Ambros csapatai sosem a virtuóz támadójátékukról voltak híresek. Igaz, a meccsek a védekezésben dőlnek el, de azért az sem baj, ha gólt is lő valaki. Ha Vjahirjevát kiveszi az ellen, megakadás lehet.
Metz: Van gyenge pontjuk?

Vipers: rövid a pad
Metz: talán elöl lehetnek gondjaik, ez a csm ellen ami hasonló játékot tol, mint az eto, azért kijött
Rosztov: ha a Martini sulit nézzük a gyenge támadójáték
Eto: védelem

Ki lesz a hétvége legjobb kapusa?

Huuu, ez nehéz, főleg hogy a hat kiemelt játékosból három nálam kapus :D Én Leynaud-t mondanám, mindent meg fog tenni a BL győzelemért.

Bármelyik kapus képes lehet rá. Lundét csak azért nem mondom, mert ha bronzmeccseznek, azon ő már nem fog annyira pörögni, így legyen Leynaud.

Lunde vagy Leynaud

Csak azért, hogy más név is elhangozzon itt: Glauser, aki ezúttal a Final4-ban is bizonyíthatja, a franszoák immár kapusposzton is a világ legjobbjai (és akkor a szerkesztőségi kiskedvencünket, Darleux-t még szóba sem hoztuk, mert ő ugye a Brest kapusa)

Végül így, hogy Cvijic idén nem jön Pestre, kinek adhatjuk majd a hétvége hentese címet?

Ahh, hiányozni is fog... Ekkora kaszabolást szerintem nem tud rendezni, de a gyors játékosok nyaka párszor fennakadhat Anna Sen kezén, szóval talán ő, de meg sem közelíti Cvijicet :D

Nigel de Jong. :)

Pintea ?

Az oroszokra tenném én is a tippemet, de inkább Makajevára, neki akadt a szezonban néhány elborultabb meccse.

+1 behúzza a Siófok szombat este az EHF kupát?

Szerintem nem lesz vele gond, azaz igen!

Igen. Idegenbeli döntetlen után nemzetközi kupát magyar női kézilabdacsapat hogy veszítene már el. Oh wait...

Ha azt hozzák amit a fradi ellen, simán

Tűzforró lesz, de igen: már az első meccsen is sokkal jobb csapatnak tűnt a Sió, már csak azért is, mert a feszes védekezéssel szép fokozatosan törték meg a dánok játékát. Az egyetlen igazi kérdés inkább az, tudják-e annyira lassítani a játékot, hogy az utolsó percekre is maradjon kellő kraft.