Utolsó szalmaszálak – KP#1

Még mielőtt azt gondolná bárki, hogy visszahúzott a szívem a szezon ebben a szakaszában női kézilabdát nézők számomra érthetetlen halmazába, az bizony nagyot téveeed, nyenyenye...Annyi történt, hogy berepült egy friss szerző posztja az ablakon, a forduló LA még pont befér, fogadjátok szeretettel Armchair Handball írását, és ha cukik lesztek vele, biztos többször is összetákol nektek egy KP-t, amin csámcsoghattok! (momir_Csilics)

Kis csúszás alakult ki a csütörtöki bajnoki fordulók meg férfi BL-meccsek miatt, de a legutóbbi momirCsilics-féle KP-felhívására csak összeszedtem magam egy női KP erejéig a hölgyek negyedik fordulójára. Ha valaki nem ért egyet, a Hatosfal facebook-oldalán lehet kommentekkel javítani az oldal statisztikáit és elérését. Végre újra itt a női:

"...Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. Zaglebie Lubin

Kicsit hasonló a lengyel sporttársnők helyzete a férfi vonalon szereplő Eurofarm Pelister csapatához, bár azt jegyezzük meg hogy a női mezőnyben azért van annyira gyenge formában lévő csapat akit még ők is nagyon kevés híján lehúztak egy ponttal. A hétvégén Metzbe kirándulnak, nem hiszem hogy sokkal fog különbözni a meccs a kristiansanditól.

2023. 09. 30. 18:00 – Metz vs Zaglebie Lubin (1)

15. IK Sävehof

A svéd U23-as válogatottra hajazó csapat szintén az Európa Liga középmezőnyébe volna pozícionálható a realitások alapján. Az előző fordulóban véres küzdelemben kaptak ki egy góllal Podgoricában, így már két alsóházi ellenfelükkel szemben is lépéshátrányba kerültek. A szerdai bajnokin könnyedén, 20 gólt se kapva verték a Skovde együttesét, de hát tudjuk hogy az ilyen bajnokságokban az élcsapatnak általában minden meccs ujjgyakorlat, így ebből nem sok következtetést lehet levonni. Vasárnap a CSM-ét fogadják, akik nincsenek ugyan csúcsformában, de így is meglepne ha nem tudnák ezt hozni.

2023. 10. 01. 14:00 – Sävehof vs CSM Bukarest (2)

14. Buducnost Podgorica

Több éve figyelhetjük már többé-kevésbé fájó szívvel hogy a kétszeres BL-győztes hajdani élcsapat milyen mélyre süllyedt, amelyet főleg a pénzhiánynak és a balkáni politika kézilabdás szempontból előnytelen alakulásának köszönhetnek. Ezzel együtt én tartom hogy Bojana Popvics a világ egyik legjobb kézilabdaedzője, aki Európa egyik legkellemetlenebb csapatát építette fel a montenegrói B-kategóriából, egy-két eltévedt légiósból meg a Milena Rajcsevicshez hasonló kiszuperált klasszisokból. Mindezek mellett nem tartom valószínűnek hogy a kellemetlenségen kívül nagyon sok mindent tudnak majd villantani Győrben. Ők most egy másik kávéházban meccselnek, és annak a kulcsmeccse majd a következő fordulóban, egy egészen másik magyar csapat ellen lesz. Nincsen sok kétségem afelől, hogy ezzel Popovics is tisztában van.

2023. 10. 01. 16:00 – Győri ETO vs Buducnost Podgorica (1)

13. DVSC-Schaeffler

A Loki megkapta az első igazi pofont a BL-ben a múlt heti Bietigheim elleni hazai vereség személyében, amelyen a játékban mutatott képnél talán csak az edzői értékelés volt lelombozóbb. „Képességbeli különbségek” voltak a két csapat játékosai között, hallhattuk, nem is tudom ki edzi őket harmadik éve hogy így alakult ez. De természetesen a Debrecennek is meg kell próbálnia tanulni a vereségből, és meg is van a lehetőség a javításra az Odense ellen. No persze Szilágyi Zoltánt csak annyival tartom jobb edzőnek Ole Gjekstadnál mint amennyivel Hámori Konszuéla jobb jobbátlövő Dione Housheernél, úgyhogy nagy meglepetést nem várok – de nyugodtan tessék rám cáfolni, ígérem nem sértődök meg. Skandinávok ellen nincs nagy múltja a Lokinak, tavaly a Nyköbingtől is benyeltek vagy 14-es gólkülönbséget idegenben, ezt most jobb lenne elkerülni. És ha egy kicsit jobban felépített, kevésbé egyénieskedő támadójátékot látnánk, vagy neadjisten egy védekezést ami nem hajaz a letenyei határátkelőre egy napos nyári szombaton, hát akkor is boldogabb lenne minden magyar szurkoló. Van itt mit javítani, de alapvetően szerintem ez a keret a németek ellen látottnál sokkal többre képes, itt az ideje megmutatni.

2023. 09. 30. 16:00 – Odense vs DVSC-Schaeffler (1)

12. FTC-Rail-Cargo Hungaria

Vérzik a szívem, hogy a Fradit se lehet az első tízbe se pozícionálni, nemhogy a mezőny első felébe, de egyszerűen nem lehet. Az a teljesítmény amit a Ferencváros nyújtott az első három fordulóban egyszerűen méltatlan egy ilyen csapathoz, és olyan értelemben egészen unikumnak számíthat, hogy a -30-as (!!!) gólkülönbség ritkán hízelgő egy csapatra nézve. Márpedig a Fradi három meccsen összesen mintegy 25 percig tudott érdemi ellenállást mutatni, azt is mindet a Vipers elleni meccs első félidejében vitte véghez, ettől eltekintve a csapattól semmi életjelet nem láttunk. A védekezés látványosan puha mint a… (mindenki helyettesítsen be kedvére), a támadójáték érthetetlenül gyenge, a kispad és a csapat között pedig az összhang visszhangja se hallatszódik. A tavalyi szezonban brillírozó Klujber önmaga árnyékának sem tűnt az első két meccsen, és mire a harmadikhoz elértünk, és kicsit magához tért, rögtön meglett a helyettese a tetszhalott poszton, mivel Emily Bölk lejátszotta élete első gól nélküli BL-mérkőzését. Az első két mérkőzésen egyedül Andrea Lekics játéka volt üde színfolt a Fradiban, de az nyilvánvalóan nevetséges elképzelés hogy ő fogja majd a szezonban sorra nyerni a meccseket így 36 évesen. A Ferencvárosnál nagyon helyre kell rakni ami elromlott, mégpedig sürgősen, mert ez a meccs lesz az, amit be KELL húzni ha a továbbjutáson gondolkodnak, illetve be LEHET húzni, mert van akkora szerencséjük hogy egy másik csapat is van közel ugyanakkora gödörben mint ők. Szóval lehet hogy felhőtlen optimista vagyok, de szerintem ez a meccs lehet az amivel végre kijön a Fradi ebből a totális semmiből amit idén mutatott a BL-ben eddig.

2023. 09. 30. 18:00 – Ferencváros vs Rapid Bukarest (1)

11. Rapid Bukarest

A Rapid a másik óriási csalódás ebben a BL-szezonban a Fradi mellett. Ellentétben azonban a magyar csapattal, náluk egészen pontosan lehet tudni mi a probléma oka: a klubelnök egy idióta. Amióta tavaly teljesen indokolatlanul (mármár úgy mint Veszprémből Ortegát) menesztette Carlos Vivert, a csapat teljesen indiszponált. Most ugyebár az ezévi harmadik edző irányítja a csapatot Rasmussen menesztése után, David Ginesta Montes, de nem tennék rá nagy összeget hogy nem lesz még egy negyedik is idén. A hétközi bajnokin kikaptak a Brailától (Korsós Dorina 6 góljához ezúton is gratulálok), ahogy a BL-ben is az Ikasttól, itt egyébként csak a Lubint sikerült nagy nehezen egy góllal megverni. Ráadásul a bajnokságban nem ez volt az első hibájuk, a CSM-én kívül a Brassó is elkapta őket, egyszóval nincs a legjobb állapotban kedvenc román csapatom. Mindezekkel együtt azért soroltam őket egyértelműen a Fradi elé, mert a keretük kilóra amúgy erősebb a Ferencvárosénál. Kívánom hogy ne most találjanak magukra.

2023. 09. 30. 18:00 – Ferencváros vs Rapid Bukarest (1)

10. Brest Bretagne

A Brest eddigi teljesítménye se volt olyan rettenetesen meggyőző a BL-ben, de velük elérkeztünk azon csapatok közé akik egy-két hét és egy-két jó meccs alatt simán az első ötbe repíthetik magukat. A kötelező sävehofi győzelmet hozták, a bajnokságban amúgy veretlenek, de eddig kettőből kettő kiélezett párharcot buktak el hazai pályán az ETO és az Odense ellen. Itt van a nyakukon a harmadik a szokásos szezon eleji bombaformát mutató németek ellen, ráadásul idegenben. Pozitívum lehet számukra hogy Jaukovics az Odense elleni második félidőben már egészen jól játszott így a sérülése után, illetve óriási potenciál van a kapuban is. Ha megnézzük a két hazai vereség során Sandra Toft és Althea Reinhardt állt az ellenfelek kapujában és védett szenzációsan (rossz lehet dán női szövetségi kapitányként kapusokat válogatni…), de nagy átlagban szerintem idén a Brest rendelkezik átlagban a két legjobb kapussal (Julie Foggea és Katharina „Nomen est omen” Filter) a BL mezőnyében, talán egyedül az Odense tud velük versenybe szállni a poszton (no meg majd a Győr ha visszajön Solberg). Brutális – és gyanúsan nagyon jó – meccs lesz, de én nem hiszem hogy az ilyen flowban lévő németeket otthon fogni lehetne.

2023. 09. 30. 16:00 – Bietigheim vs Brest Bretagne (1)

9. CSM Bukarest

Ez az n+1-edik szezon amikor érdeklődve figyelhetjük hogy vajon a CSM idén is eljárja-e a Hogyan-Ne-Juss-Final4ba-Végtelen-Pénzből-Összevásárolt-Sztárcsapattal című román népi táncot (komoly probléma hogy ezt amúgy a Veszprém is kezdi tőlük eltanulni). Neaguék előbb Ludwigsburgban kaptak ki, majd otthon szaladtak bele egy igazi Győri Édes gyártmányú buktába, bár enyhítő körülmény hogy a bajnokságban hibátlanok ők is – többek között a Rapidot is verve – és az Odense se jelentett nekik akadályt otthon. Mindenképpen érdekes pártatlan nézőként figyelni hogy a bukaresti vezetőség meddig hagyja még Adrian Vasilét konstans nem beteljesíteni a csapatban rejlő lehetőségeket – vagy hogy mikor sikerül végre Vasilének húzni egy Elek Gábort és BL-döntőbe jutni. Mindenesetre szokásos módon bitang erős keretük van és svédországba utaznak, ez igen valószínű hogy megtöri a vereségszériát.

2023. 10. 01. 14:00 – Sävehof – CSM Bukarest (2)

8. Odense

A holland válogatott dán ezüstérmes sem kezdett tökéletesen a BL-ben a CSM elleni vereséggel, de azóta a Buducnost, és ami még fontosabb, a Brest ellen is javított. Ole Gjekstad érkezésével az Odense jelezte hogy ők is bejelentkeznek a női élmezőnybe persze ez nehéz lesz ha a Győr lenyúlja majd az összes játékosukat és bár ezt senki nem gondolta hogy azonnal fog sikerülni, azért franciaországban szerintem már elkezdett érvényesülni a gjekstadi mesterjáték. A szezont egyébként a dán szuperkupa elhódításával kezdték az Esbjerg ellen, és hazai fronton azóta se sikerült senkinek megakasztani őket. Kevés esélyét látom hogy majd a Debrecen tesz így a BL-ben, akiket ráadásul Dániában fogadnak. Gjekstad az a fajta vén róka aki az ilyenekbe nem szokott belehibázni.

2023. 09. 30. 16:00 – Odense – Debrecen (1)

7. Bietigheim

A németek majdnem olyan jól kezdték a szezont, mint tavaly. A Buducnostot persze nem nagy kunszt megverni, ahogy legyünk őszinték, sajnos a Debrecent se, de a CSM-ét elkapni mindig fegyvertény. Otthon a bajnokságban 100%-osak, ahogy a német kupában is továbbjutottak, de hát ez ugye náluk majdnem annyira alap mint Vipersnél. Az sem igazán látszik hogy Vestergaard érkezése különösebben felkavarta volna az érzelmeket Ludwigsburgban, úgy léptek át Gaugisch távozásán mintha mise történt volna. Egyszóval a Bietigheim nagyon komoly erőt látszik képviselni idén is – hadd említsem itt meg a világ leginkább alulértékelt játékosát, Xenia Smitset, aki évek óta olyan megkerülhetetlen ember mind védekezésben, mind támadásban, mind a Bietigheimben, mind a német válogatottban – csak aztán lássuk meg meddig bírják tartani a lépést, mert gáz lenne ha ilyen kezdés után megint kiesnének a csoportból. A Brestet fogadják szombat délután, komoly erőpróba lesz, de szerintem hazai pályán ennek meg kell lennie.

2023. 09. 30. 16:00 – Bietigheim vs Brest Bretagne (1)

6. Krim Ljubljana

100%-kal áll a szlovén bajnok a BL-ben, ilyen jól aligha kezdtek sokszor az utóbbi években. Ráadásul ebből az egyik olyan skalp, amilyen nem mindenkinek van, ugyanis a második fordulóban a – Henny Reistadot nélkülöző – Esbjerget verték otthon hattal. Verték még a Lubint és a Fradit is, és nagyon erősnek tűnnek most, mind keret, mind játék szempontjából, ráadásul Darja Dmitrijeva az a fajta világklasszis aki egyedül tud eldönteni meccseket, úgyhogy senki nem érezheti magát biztonságban ellenük. Itt jön ugyanakkor a nagybetűs DE, ugyanis Dániába utaznak és az Ikasttal játszanak, ami viszont senkinek nem életbiztosítás. A B csoport két hibátlan csapata csap össze, ez sem ígérkezik rossz meccsnek, de én itt annyira nem érzem a levegőben hogy a szlovénok megzavarják a dán gépezetet.

2023. 10. 01. 16:00 – Ikast vs Ljubljana (1)

5. Metz

Rá is fordulunk a Final4 direkt esélyeseire. A francia bajnok baromira bekezdett a Fradi ellen, revansot vett meg minden, de azóta valahogy zötyög kicsit a szekér. Kikaptak ugyanis az Ikasttól és az újra Reistaddal felálló Esbjergtől is, ráadásul az Ikasttól otthon, és ezek a pontok a későbbiekben még nagyon hiányozni fognak, elég csak megnézni a közvetlen csoportriválisokat, amelyek közé tartozik az Esbjergen és az Ikaston kívül a címvédő Vipers is. Épp kapóra jön nekik hogy házhoz jön a Lubin, akivel kötve hiszem hogy egy Metznek problémája lenne. Ráadásul kapnak még egy kis pihit majd a válogatott szünet után, mert a Rapid is Metzbe látogat majd, és csak utána kell egy roppant fontos norvégiai túrára indulniuk. Kapott egy kis időt Majonéz mester, de még három hétig nem sokat tudunk majd arról, hogy sikerül élnie vele.

2023. 09. 30. 18:00 – Metz vs Zaglebie Lubin (1)

4. Esbjerg

A dán gárdáról mindent elmond a legutóbbi két meccsük eredménye. Reistad nélkül kikaptak Ljubljanában, majd Reistaddal nyertek otthon a Metz ellen. Előtte még a Rapidot verték, de hát ebben a szezonban eddig csak a Lubin nem, maradjon is ez így minimum még egy hétig. A dán szuperkupát bukták az Odense ellen, azóta otthon nem botlottak, most viszont nagy erőpróba előtt állnak, ugyanis Kristiansandba látogatnak. Ez is igen-igen jó meccsnek ígérkezik, de őszintén szólva az Esbjerg nekem kicsit kevésnek tűnik az igazán top szinthez – aztán persze mindig rámcáfolnak a piszkok, de általában nem a csoportkörben – különösen ha szembeállítjuk a végtelenül változatos és erős kerettel rendelkező Viperssel, akiknek legalább kétszer hosszabb a kispadja a dánokénál és még azon túl is van bennük tartalék. Más szóval az Esbjergnél óriási kockázat, hogy ha Mörk, Reistad vagy Breistöl rossz napot fog ki, akkor nagyon kevés lehetősége van mindannyiunk kedvenc, szerény és szimpatikus dán edzőjének a változtatásra, ezt pedig a Vipers egészen biztosan megtorolja.

2023. 09. 30. 18:00 – Vipers vs Esbjerg (1)

3. Vipers Kristiansand

A címvédő formájáról nagyon keveset lehet tudni, hiszen a két győzelmük sportértéke viszonylag alacsony volt, a Lubin és a Fradi sem állította őket igazi kihívások elé, míg az Ikasttól szinte tükör simán kaptak ki, egyetlen egyszer, 0-1 állásnál vezettek a meccsen. A bajnokságban hibátlanok, bár most legutóbb is kicsit szűkebben verték a Tertnest és az előző fordulóban a Sola se hagyta magát bucira verni, de tudjuk hogy ez a norvégokat soha nem szokta zavarni, ők úgy folytatják három vereség után is mintha most jöttek volna a BL-döntőből. Jerábkova távozása egyébként még Abbingh érkezésével együtt is óriási érvágás, gyanúsan hajlamos lesz kissé Vjahirjeva-függővé válni a támadójátékuk, de az a luxus nagyon keveseknek adatik meg hogy olyan világklasszis álljon a kapujukban mint Katrine Lunde, akinek a teljesítménye általában megbocsát egy-két támadási vagy védekezési hibát. Az Esbjerget fogadják, nem lesz könnyű meccs, de szerintem be fogják húzni, még ha csak egy góllal, akkor is.

2023. 09. 30. 18:00 – Vipers vs Esbjerg (1)

2. Audi-ETO

Szerintem sok győri szurkolóban megjelent a zabszem a Mosonmagyaróvár elleni vereség után, és talán a Brest elleni idegenbeli győzelem sem volt annyira meggyőző, hogy ez elmúljon, azóta viszont hozza az ETO azt a masterclasst, amit egy olyan csapattól vár az ember, amelyben Ana Gros, Stine Oftedal és Bruna de Paula játszik. A Debrecennek nem szabadott problémát jelentenie (bár a Móvárnak sem szabadott volna elvileg, de hát az MKC és a DVSC szinte összehasonlíthatatlanul más karakterű csapat), viszont a bukaresti vendéggyőzelemmel érzékeltették a győriek, hogy azért annyira nem okozott törést a csapat játékában az edzőváltás. Persze még mindig nem látni, ki fogja ezt a csapatot irányítani, ha Oftedal esetleg nem játszik. Bruna de Paula integrációja még közel sem teljes, de ez utóbbin még van idő dolgozni, előbbi meg… nos, reméljük, hogy nem kerül rá sor és nem kell válaszolni a kérdésre. Mindenesetre a Buducnost mostanában nem egy nagyon veszélyes vendég, talán lehet az a meccs legnagyobb heppöningje, hogy Milena Rajcsevics továbbra sem tud úgy pályára lépni Győrben hogy nem kíséri éles füttyszó minden mozdulatát.

2023. 10. 01. 16:00 – Audi-ETO vs Buducnost Podgorica (1)

1. Ikast Handbold

Kicsit talán meglepő lehet az Ikastot az élre sorolva látni, de ez a csapat három meccs után hibátlan, mindezt úgy, hogy egyszer a Viperst, egyszer pedig a Metzet verte meg, utóbbit ráadásul otthon. Nem véletlen hogy a dánok tavaly röhögve nyerték meg az Európa Ligát, és azóta se lettek sokkal gyengébbek. Markéta Jerábkova nincs olyan csapat ahova ne férne be, az ő személyében megérkezett a csapathoz az első igazi világklasszis játékos, ami talán az egyetlen dolog volt ami hiányzott az Ikast legmagasabb szintre emeléséhez. Azért mondom hogy első, mert mindeközben itt játszik az a Julie Scaglione, aki jelen pillanatban talán a világ legnagyobb tehetsége a női kézilabdában, és nem lepődnék meg hogyha öt éven belül Henny Reistadnak ott kéne forgolódnia a nemzetközi színtéren, és nem értené hogy hirtelen mitől nem ő a legjobb játékos. Adjuk hozzá ehhez Bakkerudöt és Skograndot, akik a norvég kézilabda alulértékeltebb játékosai közé tartoznak, mindketten végtelenül megbízható átlövők, és kész is van az az életveszélyes csapat amely miatt évek óta nem értettük hogy miért kell a Banik Most meg a Lokomotiva Zagreb tizenx gólos vereségeit bámulnunk a BL-ben. Hát most itt vannak, és egy szintén erősen kezdő Ljubljana ellen próbálnak meg egyedül a B-csoport hibátlan csapata maradni. Szerintem sikerülni fog.

2023. 10. 01. 16:00 – Ikast vs Ljubljana (1)