Holnapi Eto-Fradi elé

Messze van még a BL, de a bajnokság már dübörög. Még egy hónap van a legrangosabb kupasorozatig, de kárpótlásul kapunk egy Eto-Fradi rangadót, rögtön a második fordulóban.

Az első egy tipikus szezonkezdési történet volt, bár a Loki-Békéscsaba eredmény meglepett. Ennyire (12 gólos difi) nincs távol egymástól a két csapat szerintem. Tiselj nyilatkozata, miszerint számára a legfontosabb a mutatott (remélhetőleg jó) játék, az eredmények csak utána érdekesek, hiszen az előbbi ha működik hozza magával az utóbbit is, nekem szimpi volt, ilyet pölö magyar edzőtől még nem hallottam... És a tavalyi 4. helyezés szerintem őt igazolja, hogy így kéne gondolkodni.
Aztán volt egy Siófok-Érd összecsapás is, ami picit szorosabb (31-27 Érdnek) eredményt hozott, bár nem értem hogyan tudott nyerni az Érd, mert szinte semmit nem csináltak, elnézve a többi csapat erősítéseit, hát, nem tudom, szerintem kinéz az érdieknek egy középmezőnyös helyezés is akár. A siófokiak játéka viszont egész szép volt, még akkor is, ha a belső játékosoknak nem is volt meg a kellő idő az összeszokáshoz. Triscsuk és Nze Minko üde színfoltja lehet az NBI-nek El Gauival kiegészülve - akiről Rasmussen azt mondta, hogy mivel magyar útlevéllel rendelkezik kinéz a kerettagság is, bár ezt tudtuk jól, hogy úgyis így lesz, főleg, hogy szegény Mayer Szabina is úgy tűnik, hogy hosszú ideig nem fog játszani. Innen is jobbulást kívánunk!
A többiek hozták a papírformát, ki nagyobb, ki kisebb gólaránnyal, nagyon nem is volt érdekes.
Amúgy egész jó bajnokságnak nézhetünk elébe azt hiszem, ha a klubok is el tudják tartani a játékosaikat, ugyanis nem hinném, hogy stabilabbak lennénk a dánoknál vagy németeknél, szimplán nagyobb összegek forognak a hazai kéziben, de félek, hogy a tavalyi tündöklés-bukások idén is megismétlődnek (gondolok itt a Vácra és Siófokra, ahol félév után a keret fele ha megmaradt tavaly), de ne így legyen. Mindenesetre érdekelne, hogy egy Kisvárda hogyan fog eltartani egy Samira Rochát, vagy egy Vác három világbajnokot is, akik a BL-t hagyták ott az említett csapatért.

Az első hely szerintem nem kérdés, hogy idén is kié lesz, a második sem (talán), de a harmadiktól egészen a középmezőnyig nagy gyilkolások lesznek. Az új lebonyolítás is érdekes lesz, leginkább az ETO-Fradi számára, hisz nekik a legfontosabb, hogy a formájuk tavaszra érjen csúcsra, de mellette meg már nem lehet alibizni otthon. Nem mintha túlzottan jellemző lenne ez rájuk, de egy dunaújvárosi iksz, vagy a Fradi esetében az idegenbeli első vagy második félidős blama amik tavaly voltak, nem biztos, hogy idén belefér szezon elején-közben, mert a kisebbek vérszemet kaphatnak, hisz a két nagytól begyűjteni egy-egy skalpot még egy 8. helyet is megváltoztathat. Vác-Siófoktól kinézem és el is várom, hogy picit belerondítson a két nagy dolgába, ahogy a Lokitól is. Újvárosiaktól és az Érdiektől nem, vagyis inkább nem tudom mit várhatok, mert előbbi szerintem egyértelműen gyengült, utóbbi meg stagnál elég keményen. Fehérvár egy kis szorgos csapatnak néz ki idén, nem tudom mennyire fog bezavarni a felsőházba. Igazából a bajom az, hogy átlövők alig vannak az egész bajnokságban, ebből kifolyólag nem tudom, hogy ez színvonalban mit fog majd produkálni. Még annyi újdonság lett bevezetve, hogy a juniorok soron kívül fognak játszani mind a 14 csapattal.

Eto-FTC

Héten már jött is a rossz hír: Zácsik kihagyja a szezont, megint a válla. Innen is jobbulást neki! Ezzel azt hiszem, hogy fel is lett adva a lecke Elek Gábornak, mert igaz, hogy Szandrának elég hektikus a formája, de mégis a Fradi egyik emblematikus figurája és első számú átlövője. Tavaly is sokan rimánkodtak, hogy nagyon kéne egy átlövő, mert Zácsik-Hornyák-Pena nem fogja az egész szezont lehúzni, most már igazából csak ketten maradtak. Aki ismer, az tudja, hogy Monori cirka két-három éve első számú lieblingem, óriási tehetségnek tartom, de még csak 19 éves, megijedni ugyan nem fog senkitől sem az tuti, de a korából kiindulva várható, hogy óriási hullámok lesznek a játékában, és a térdét azért neki is óvni kell. Védekezésben a Kovacsics-Snelder-Szekeres-Szucsánszki, kapuban a feltörekvő Bíró Blankával egészen finom is lehet, de itt is az a probléma, mint elöl. Ki, és mikor fog majd pihenni? És ki fogja váltani őket? Tavaly év végén volt egy pletyka, miszerint jön Polman. Na, itt az ideje, még egy szűk hónappal a BL-nyitány előtt kivásárolni az Esbjergből. Mivel az ura úgyis a focistáknál rúgja a bőrt, nem hiszem, hogy sokat gondolkodna. Snelderrel ismerik egymást jól, ez mellé jönne Pena, irányítóban Zita-Kovacsics és azt hiszem meg is lenne a régóta vágyott Final Four, mert idén tényleg képesnek tartom őket rá.
Az Eto esetében nagy változásról nem lehet beszélni, bár ha azt nézzük, hogy idén lesz egy Tóth Gabi és Nora Mörk akkor már nagyot javult a kép. Középen mindenképpen megvannak, mind elöl, mind hátul, a problémám továbbra is a szélek. Az mindenképpen örvendetes, hogy balszélen három fiatal is osztozik a poszton, de ebből kettő sérülésből tér vissza, Puhalák Szidóniától viszont még nem tudjuk, hogy mit várhatunk, illetve mennyi lehetőséget is kap majd. A jobbszélen sem jobb a helyzet, bár az, hogy egy klasszis balkezes lövő érkezett mindenképpen jót fog tenni Bódinak, hiszen láthattuk, hogyha van mellette egy klasszis lövő simán képes klasszis teljesítményt hozni ő is, és Orbán is, de náluk sem tudni, hogy kiből mit és mennyit vettek ki az elmúlt évek sérülései.

Nem tudom mi várható, vagy mire számítsunk holnap. Én a Fradi helyében megpróbálnám a meccset mindenféle sérülés nélkül lehozni, és felhasználni a meccset arra, hogy Monorit mégjobban be lehessen építeni a játékba. Győri oldalról ugyanezt, csak Tóth Gabival és Mörkkel. Majd meglátjuk, hogy a két csapat holnap hogyan gondolkodik erről a fordulóról, ami 16:00-kor lesz M4-en.