Újra dKP

Ez itt a Hatosfal dKP, azaz Damen Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy girlPower Ranking, és mi annak is hívhatjuk. A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja. Vagy kidobja egy sheet formájában, és megszavaztatja a szakírótársakkal, ehhez teszi hozzá a szubjektív gondolatait. Vagy a végén még kiderül, hogy a dKP-ben a d a demokratikusság?

Mivel szépen lement a második csoportkörből is három kör, úgy döntöttem, hogy nem variálok, az ezúttal ötfejű ezerfejű szavát hallgatom meg, aszerint teszem sorba a piszkos tizenkettőt, ahogy az átlag kiadta. Eszeveszett szórás és különbségek amúgy sem voltak, annyira nem, hogy volt olyan csapat, amely az ötösfogat minden tagjától ugyanazt a remek tizenkettest kapta, úgyhogy kezjünk is bele.


12. Asztrahanocska

Minden tiszteletünk a szinte színorosz kiscsapaté, hogy bajnokok tudtak lenni a pénzzel rendesen kistafírozott Rosztov előtt, de elég ránézni a táblára, hogy lássuk, ez a nemzetközi mezőnyben mire elég. Teljesen nyilvánvaló, hogy amolyan leicesteri bajnoki cím volt ez, azzal a különbséggel, hogy az angol csapat a saját BL-jében sokkal jobban szerepelt. Nem az ő ittlétük a ciki, hanem a Rosztov nemittléte, továbbra sem térünk napirendre afölött, ahogy az EHF besorolta a csapatokat, és egy csoportba került a két BL-döntős, például. De legalább van a másik kupában is értelmezhető csapat, hehe. Vissza az asztrahányiakhoz, csak egy megjegyzés: nem számítunk arra, hogy jövőre is a 12 között köszönthetjük őket, sőt a 16 között sem hisszük.

11. Esbjerg

Még egy bajnokcsapat. Természetesen nincs szerencséjük a CSM-ETO párossal, de azért például Ljubljanában simán leszopni, na az azért derék eredmény. A második csoportkör sem mutatja meg, hogy sikerült megnyerniük tavaly a bajnokságukat, három tükörsima zakó eddig, és nem látjuk, hogy a sorminta miért ne maradna ugyanez. Hiába még két hazai meccs, mindkét vendégük a továbbjutásért, illetve a Vardar (és a Fradi?) elkerüléséért játszik, ez nem sok jót ígér nekik.

10. Thüringer HC

Első megjegyzésem, hogy díjaznám, ha leszoknának róla a médiákok, hogy a csapatot egyszerűen Thüringernek hívják, nekünk sem tetszik, ha Győrinek vagy Ferencvárosinak hívják a zöld-fehéreinket, ugye? Annak ellenére, hogy a Vardar ellen otthon csak ordas nagy bírói belenyúlás miatt nem szereztek pontot (ne tévesszen meg senkit a két gól, az utolsó macedón gól másodpercekkel a vége előtt esett üres kapura), nem látunk bennük egy tisztességes csoportötödik helynél. Ők legalább nem csődöltek be a BL miatt, mint a lipcseiek, lassan már ennek is örülni kell a szakágban.

9. Krim

Igen, tudjuk, hogy még akár nyolc közé is juthatnak, de igencsak meglepő lenne. Hol van már a tavalyi hó és a Larvik oda-vissza lepofozása, tőlük már ez is abszolút túlteljesítés, Bregar sokkal többet hozott ki a csapatból, mint számítottunk rá. Litre teljesítménye Martínt meglepte, minket nem. Omoregie pedig még sokra viheti. Aztán úgy ennyi is ez a csapat.

8. Metz

Én személy szerint sosem tudok mit kezdeni a francia női klubcsapatokkal. A válogatottjuk az elmúlt évtizedekben mindig meghatározó (Zágráb óta legkésőbb ezt mi is pontosan tudjuk), de egyszerűen klubszinten semmit nem érnek el, pedig a Metz is tele van franciákkal, és annyira nagyon a légiósaik száma sem túl magas, bár az utóbbi pá évben ez a tendencia is megfordulni látszik. A Metz is egy erős középcsapat, amely alulről karcolja a BL-ben elvárható szintet, és mégis, minden jel szerint ez már elég a nyolcba jutáshoz. Színtelen, szagtalan, munkás csapat, ahol Gros most már évek óta azt a szintet hozza, amit fél évig Győrben is tudott. Lassan vissza lehetne hozni második jobblövőnek, nem? Bár Kiss Nikinek jobban örülnénk.

7. Buducsnoszt

Na ők hogy kerülnek ide, ugye. Az, hogy a Moracsában 20 perc után mócsinggal égjenek, előzetesen elképzelhetetlen volt. Hogy mennyire volt ebben az benne, hogy a csapat már Adzsics ellen játszott, vagy már csak leszarják az egészet, hiszen lényegében széthullanak, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy most nagyon vacakok, és nem hisszük, hogy nagy feltámadás következne ebből. A nyolcba bejutnak, és még akár F4 is lehet belőle, a túloldalról bárki jön, lesz esélyük ellene. Már ha akarnak újra kézilabdázni.

6. Midtjylland

Ők sem váltják meg a kézilabdavilágot az újításaikkal, de Helle Thomsen szépen lerakta az alapokat, és egy megbízható, dános-rohanós kézilabdát tolnak. Másodiktól negyedikig bárhol végezhetnek, és bárhol végeznek, esélyesek ők is Final4-ra. Jártak már ők ott, nem hisszük, hogy idén ne akarnának újra oda jutni.

5. CSM

A címvédő, ugye. Tavaly a szezon ezen szakaszában nagyjából ugyanilyen pocsékul álltak, aztán csoportnegyedikként negyeddöntőztek, majd BL-t nyertek. Apró változás, hogy azóta nem Rasmussen ül a kispadon, így idén nem is nézzük ki belőlük a győzelmet, sőt lehet, hogy ebből most F4 sem lesz. Jövőre Neaguval valószínűleg nagyot fognak, de ez még az idei szezon. Ha kikapnak Larvikban, még a cipő szűk is lehet, de azért egy bukaresti Krim-győzelem eléggé sci-fi. De ki mondta, hogy a női kézilabdában nincsenek scifi-eredmények?

4. Larvik

Azok után, hogy a szlovénok kétszer is elkalapálták őket, a 12-be jutásukat is bizonytalannak láttatták, erre tessék, itt vannak, tök esélyesek a második helyre, ott meg már akármi is lehet, szóval még egyszer utoljára a nyugdíjasklub feltámad - ha Kurtovic is tényleg elmegy tőlük, akkor viszont valószínűleg tényleg ez az utolsó feltámadás (hát ha még a hugica is követi a nővérkét Győrbe, vagy ki is az idősebb?). Úgyhogy köszönik szépen, ők jól vannak. Hétvégén tehetnek

3. Fradi

Ők pedig stabilan belőtték magukat ide, sőt volt, akinél még ennél is feljebb voltak (nálam, hehe). Rettenetes módon elporolták a montenegrói kirakatcsapatot, kezeljük azért helyén, persze, hiszen ilyen borzalmasan tényleg nagyon rég játszottak, de erről miért is tehet a Fradi. Kérdés, hogy azt a játékot mennyire lehet állandósítani, és főleg a negyeddöntőre konzerválni. Az, hogy csoportmásodik lesz a csapat, szinte biztos, ami abból a szempontból jó, hogy idén nem lesz magyar-magyar negyeddöntő, hogy a másik csoportból ki jön, azt kockával lehetne legfeljebb megjósolni, de akárki is lesz az, meg lehet verni - meg jól ki is lehet kapni. Mostantól élesítsenek Elekék tényleg arra a két meccsre, a bajnokság valószínűleg már úgyis elúszott. A Magyar Kupa meg... nos, az a magyar kupa. Azért a Metzet tessék elverni.

2. Vardar

A Vardar második helyének az oka a nem túl meggyőző nordhauseni győzelem, de a két pont akkor is két pont, ha éppcsak megvan, és ha csalni is kellett hozzá. Kasztratovics megbuktatása után tulajdonképpen simán vonulnak át a csoporton, amit már nagy valószínűséggel meg is nyertek, de rájuk is igaz, ami a Fradira, már abból a szempontból, hogy mivel a túloldal 2-4. lutri, nincs jelentősége, hol végeznek, a pályaelőny az első két hellyel megvan. Mivel idén van edzőjük is, azért abban reménykedjünk, hogy magyar csapattal a döntő előtt nem találkoznak.

1. ETO

Nos, igazság szerint nem a Larvik elleni hazai miatt tettük őket ide, és csak azért maradt itt a csapat, mert a szkopjeiek sem győztek meg minket. Viszont az első két forduló teljesítménye alapján úgy jött ki, hogy (még) itt tartottuk őket. Csoda kellene a csoport első helyének elvesztéséhez (állítólag másodiknál már nem is lehet rosszabb az ETO, nem számoltam utána, de elhiszem), vagyis az F4-nek meg kell lennie. Ott meg úgyis külön torna kezdődik, ezt tudjuk. Ugyanúgy, mint a Népligetben: kezdjük az élesítést a negyeddöntőre.