Női kápé: csak az első fordulón legyünk túl

Hosszú hallgatásából a női vonal is ébredezik - bár mikor ezeket a sorokat írom kedd délután 6 órakor azért ott van bennem a félsz, hogy már nem lesz aktuális szombatra -, és kinyitjuk karanténtól jól megpihent szemünket. Nem tudom ki, hogy van vele, de múltkor pont magunk között beszéltük, hogy ez az idei év mindenkinek minden szinten - bár azért remélem sokaknak nem - kuka, a több hónapos karanténtól teljesen megzavarodva én abszolút problémamentesen mondtam ki szeptember elején, hogy ma 2019 van... Az elmúlt félév miatt annyira nem álltam rá arra, hogy immáron 9 hónapja 2020-at írunk, hogy nagyon, az, hogy minden számomra fontosabb esesményt töröltek (Olimpia, Pixies koncert), teljesen jelentéktelenné vált számomra ez az év, úgyhogy 2020-at az agyam nem fogadja be, és reméljük a szürkeállományom is gyorsan fog dolgozni.

No, de elevenítsük fel, hogy mi történt az elmúlt félévben: először úgy volt, hogy csak kicsit leállunk, aztán valami június végére is emlékszem, de lehet simán, hogy már csak én képzeltem be ezt, aztán jött az első egészen elképesztően hülye ötlet: hát toljuk át szeptember első hétvégéjére a női döntőt! Akkor persze mindenki öntötte ki a kis maga vizes lavórjából a hideget-meleget EHF-re, klubra, szurkolóra. Volt aki szerint hülyeség (az), volt aki szerint nem, mert igenis Mohács BL-serleg kell etc etc.
Aztán ugye a hisztibe beszállt a DELO, az orosz főszponzor, majd virágnyelven közölte, ha a Rosztov nem lesz F4 résztvevő - de legalábbis negyeddöntőket nem rendezik meg a csapat részvételével - akkor kiszáll és kapja be az egész világ. Végül aztán már szeptember sem lett, nem is lesz, úgyhogy azt, hogy 2019/2020-ban melyik csapat lett volna a világ legjobbja most már kijelenthetjük: soha nem tudjuk meg. Én azért bevallom bánom, igen, mert nagyon úgy nézett ki, hogy kellemetlen meglepetések születhettek volna, izgalmassá téve így a májust.

Számomra valamelyest kárpótlás ez az új lebonyolítási rend, de a szerkesztőségben ezzel kijelenthetjük, hogy egyedül vagyok - legalábbis az (in)aktív női posztírók között egyedül én fejeztem ki, hogy ezzel a lebonyolítással lehet talán növelni a női vonal ázsióját. Az elképesztően idióta kiemelési sorrend (4 kalap amiből kettőt ide-kettőt oda húztak) tényleg az idiotizmus csúcsa, nem tudom, hogy ezt miért így oldották meg, de hát válság van, abból az üvegbaszból bevásárolni még 4-et amit kalapnak használnak biztos drága volt már júniusban, de sebaj, túléltük. (Bár erre a fos új ehf-oldalra azért futotta, ami számomra legalább annyira idegesítően használhatatlan mint az új fészbuk.)

Nehéz most mit mondani, hogy melyik csapattól mit várhatunk, hisz elmebaj van a köbön, vannak csapatok melyek kevesebb időt töltöttek együtt mint társaik, úgyhogy most a főbb témáink legyenek a magyarok.

A Frädi (bocs, de ha már van Gyør meg Šiófok akkor ez férjen már bele legalább egyszer, ígérem többet nem teszem) gyakorlatilag újrázhat az A-csoportban, hisz szinte ugyanazon csapatokkal találkozik akikkel tavaly, úgyhogy most lehet szépíteni. Őszinte leszek: szép és jó ez a "világ legerősebb Fradija" és társai mantra ami megy, de én őszintén szólva nem várok sokkal többet, mint tavaly. Lehet, hogy hosszabb lett a pad, de véleményem szerint nem a 3 német fogja elhozni a megváltást, kellett volna minimum egy olyan kaliberű játékos, mint Amorim, Vjahirjeva, Kobetic vagy Polman. Lényeg: olyan játékos aki egymaga meccset dönt el. Az érkezőkkel csak sikerült egyenértékűvé tenni a padot - bár én Stollétól nem várok csodát, a tavalyi számok is, meg úgy összességében is a csaj eléggé falumenő szagú -, ami tök jó, mert legalább hosszabb a pad, de ez még szvsz így is távol van F4-től.
Ha tényleg F4-ről álmodoznak a népligetiek akkor viszont holnap nincs mese: a Rosztovot ütni kell, méghozzá ameddig és amennyire csak lehet. A vízumok arrafelé mostanság problémát okoztak/okoznak, ráadásul talán még egy hónapja sincs, hogy elkezdték a felkészülést, Martint Johanson váltotta akit én spec nem tartok nagy durranásnak (mondhatni a női kézilabda edzők kurvája, már bocs, de ami a pénzt illeti mindenképp), de még csak nem is ő fog meccselni, hanem a másodedző Hlavaty Tamás. A holnapi meccs a Rosztovnak így ebben a formájában alap, hogy verve legyen.

Amennyire tudtam, figyelemmel követtem a három nagy felkészülését, és bevallom nem voltam elájulva az Eto teljesítményétől. Persze, most lehet mondani, hogy felkészülés - és kétségem sincs afelől, hogy odateszik magukat holnap -, de ez akkor is elég gyenge volt amit láttunk. De tényleg. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy Nze Minko megtanult labdát vezetni, és már hozzátesz valami a játékhoz, illetve a szélsők (bár a második Fradi meccsen, hú jézusom), de újdonságot nem láttam, sőt már-már aggasztó volt, hogy például a beállók mennyire eltűntek, és mennyire nem bírtak még csak kapu felé sem nézni, gyakorlatilag az érdi ifik nem egyszer levédekezték őket.
Oroszok ellen mindig nehéz, főleg ha tök ismeretlenek, márpedig a CSZKA egyelőre az. Szerintem a 10. hely amit az EHF megszavazott a maguk kápéjában nekem kicsit túlzás (oszt majd mindjárt meglássuk, hogy én sem tudtam helyet találni legjobb 8-ban), azért Dmitrijeva egymaga eléggé szopatós tud lenni, ráadásul váltótársa Ilina lesz, és azon sem lepődnék meg ha lennének olyan figuráik amikben a két csaj egyszerre tolja, na meg ami a legfontosabb: oroszok. Nem fognak elfáradni...

...nem úgy, mint az NBI csapatai. Hogy mi a közös az ETO és a Fradiban? Hogy a bajnokságban addig amíg bírja szuflával az ellenfél vannak gondok, ha kifullad, onnantól jön csak a henger. Ez a BL-ben nem így lesz, a sorsolásból kifolyólag nem hinném, hogy nagyon taktikázni fog bárki is, az első két helyeket szerintem mindenki szeretné megcsípni, elég gyilok párosítások lehetnek már akár a legjobb 8 közé jutáshoz is, és én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a Dortmund/Podravka páros nem rondít bele a levesbe. Kiejteni talán senkit nem fognak, de átrendezni a továbbjutók sorrendjét azt könnyen lehet, hogy megteszik.

Na, és akkor jöjjön a ranking

Azt, hogy az EHF-nél mi a csecs alapján lett a Valcea 4. én ugyan nem tudom, de ezt valaki komolyan gondolta. Vicces, hogy az Odense meg már be sem fért a legjobb 10-be, az az Odense ahol van egy Groot meg egy Abbingh, érted. Ja meg a kapuban Wester.
Én ugyan legjobb 10-ig nem megyek, ennyire beteg még nem vagyok, elégedjünk meg a legjobb 8-cal. Zárójelben lesznek azok akik a poszt befejezéséig leadták a voksukat (artmooney, szandruff aki volt olyan perverz, hogy 16-ig rangsorolt, tapsoljuk meg érte, én lehet kötelet fontam volna), a szerkesztőség többi tagja amelyik lusta volt ezen feladatának eleget tenni pedig tetszőlegesen választhat egy sarkot, ahol kukoricán térdelve gubbaszthat, és büntetésül utána még Podravka-Budut is néz, az azt hiszem kellőképpen lesz szar annak fényében, hogy a fél Budu karanténban van, vagy mi.

8. Fradi (7,7)
7. Odense (be sem fért a legjobb 8-ba,6)
6. CSM (5,3)
5. Vipers (-,5)
4. Metz (2,4)
3. Rosztov (1,2)
2. ETO (3,1)
1. Brest (4,8)