Női kezdet

Némileg időzavarba került a teljes szerkesztőség, így néhány órát késve, de azért csak jövünk egy röpke női felvezetővel. Idő hiányában nem a valós szerző teszi ki az írást, pedig egy rég látott, kedves bloggerkolléga tért vissza hozzánk, a szerkesztőség nagy örömére: welcome back, Kilgore. Alant az ő szavai.

Itt a remek női KP, kissé összedobálva és szedett-vedett módon, de ennyi idő jutott rá. No, nem mintha az egyre vékonyodó női réteg mindenképp megkívánná ugyanazt a minőségű és mértékű ráfordítandó figyelmet, ami méltán övezi a férfi BL-t. Na, mindegy. Ne hurrogjunk le mindent előre, a végén még az is lehet, hogy elkápráztatnak minket a csajok.


Merthogy indul a női BL, pénteken már fújják is a románok meccseit, amire az aktuális hírek alapján még mindkét indulójuk ki is tud állni. Nem akarunk semmit vizionálni, de már most röpködnek a hírek a jövő kilátástalanságáról vagy a múlt követhetőségről. Valahogy az egész női BL is ilyen: ki a franc tudja megjósolni, hol meddig tart ki a türelem, a pénztárca, a motiváció vagy milyen épp a Hold állása. Ismét elkerülve a negatívkodást, meg merem jegyezni: nem várható idén hazai BL-cím, oppábocsánat. Pedig vannak ám magyarok a mezőnyben bőven, ott a szinte színmagyar Fradi, ahonnan hiányzik az odaigazolása első felében látott minőségű Tomori, aki jelenleg a Győrhöz ezt nem tudta hozzátenni. És persze ott a Győr, ahol sokan nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és ez elég címszavakban is. Kicsit várjuk még, hogy ránk cáfol a keret edzőstül-mindenestül. A BL-selejtezőt még szabó Edina ÉeRRDöje is hozta volna, lássuk be. És az idő megszépítése után sem emlékszem az egész tornából jó teljesítményre Grootén kívül, na, mindegy, cáfoljanak ránk. És még mindig kitart ám a magyarok sora! Nem, nem Szűcs Gabi, ő ismét a román-magyar kettős állampolgársága első felét használja. Hanem a régi idők szép emlékeinek – és a görgetett, de lassan elfogyó pontok – farvizén haladva még mindig direktben főtáblás Hypóban(k) tud a soraiban játékosokat hazánkból. Az más kérdés, hogy egy alsóbb osztályokból importált Mehlmann bizony nem húzónév – illedelmes és finom vagyok. Még jó, hogy Rotis-Nagy nincs mellette. Ja, de. Na, róluk nem lesz szó a nyolcfős, szinte csak címszavakban tárgyalt KP-nkben, lássuk, hogy helyette kikben bízunk – vagy legalábbis kiket tartunk értékelhetőnek.

8. hely

Keret alapján Fleury, rutin alapján Fradi. Korszerűtlennek gondolom Elek Gábort, de legalább tudom névről, ki az, s ez nem csak azon múlik, hogy magyar vagyok. A Fleurynél Frédéric Bougeant urat bátran helyettesíthetnénk bármilyen Gremsperger Elemér névvel, alsóhangon guglizni kellett, maradjunk annyiban, hogy az ottani húzónév Cabral/Barbosa. A Fradinál Pena és Szucsánszki nyerő típusú játékosok, ez egy pár gólt bármikor jelenthet, még ha utóbbi nincs is épp élete formájában. Szintén a magyarok mellett szól a jobb sorsolás: lehet edzőmeccselni a Vegetával (azt hiszem, az 1.05-ös szorzó a legergyább a fordulóban], és jól meg zöldsasolni az ellenfeleket. A Fradi kapuspárosát jósoltam az egyik leggyengébbnek a szezonra. Azt merem megerősítésnek nevezni, hogy egyik kidőlésekor rögtön hoztak is egy réti motorost. Amúgy jól tették.

7. hely

Bukarest. Hasonló okokból: vizionálható kapusgondok. Sérülékeny Grubisić és felnőttek közt nónéjm másik kapus, még ha a kerettel amúgy nem is sok gond van. Pénteken a Lublint simán elpicsázzák. (időközben ez bejött)

6. hely

Nagybánya – tök jó keret, de nem homogén. Ebből bármi lehet. Legjobb négytől jövő heti felbomlásig. Ha van pénzünk, ne rájuk tegyük.

5. hely

Fájó szívvel és makarenkói jelleggel: legyen Győr. Tessék megmutatni, hogy jó ez a csapat, még ha igen fos ágra is kerültek. Nagyon hízelgő a 2.05 ellenében vendégként rájuk kiírt 2.00-s szorzó a vardari meccsre, de nagyon nem a Győr az esélyes. Tényleg csak azt tudom kérni, tessék ránk cáfolni. Illetve még rengeteg egyéb kérés is volna, de most itt erre kevés a hely. A listámon valahol elöl lenne az is, hogy döntsük el, mi lesz Planétával. Vagy csináljunk vele valamit, vagy hagyjuk veszni. Mindenesetre a klasszisok között ez a Sulland-Planéta jobblövőzés vékony.

4. hely

A pedagógiai próbálkozás nyerteseként a Rosztov. Összeszokott, homogén keret, de ismeretlen sorozatterhelés alatti teljesítmény, illetve egy bármikor élesíthető Lunde. Félreértés ne essék, nincs klasszis különbség az előző helyezetthez képest. Na jó, semelyik irányban. Bárcsak nyerne a Győr Szkopjéban, be is tennék képzeletbeli F4-ünkbe rögvest, valószínűleg a Rosztov kárára.

3. hely

Az örök Larvik – van rutin és van Mørk. Vékonyodó norvég tengely, de azért a rutin tavaly is összehozott egy döntőt. Ráadásul könnyen lehet pozícionálni a gyengébbik ágról.

2. hely

A Vardar – erős keret és alakuló koncepciócska. Tökre jó középső emberek, talán a legjobban és relatíve tisztán védekező szélsők. Akkor is négyben maradnak, ha meglepetést okoz a Győr, ezt valószínűnek tartom. Velük egyszerűen számolni kell.

1. hely

A Budu – erős keret és létező koncepció. Sajnos ez nem szimpátiaszavazás. Évről évre azonos stratégia, alig változó, legfeljebb erősödő keret. Címvédést vizionálunk, na.

Fotók: Larvik Vardar Buducnost Bukarest