Női KP - kettes kör

"Ez itt a Hatosfal dKP, azaz Damen Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Female Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

Továbbra is ott tartunk, hogy fogalmunk nincs, hány csapatot érdemes rangsorolni. Hangzott már el a listán olyan vélemény is nyútomitól, hogy hat csapatot sorba rakok, a többit leszarom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs ebben igazság, mert hatot még csak-csak összeszedünk, de nyolcat - na az már nehezebb. Persze még nehezebb az EHF-nek évek óta a 16 értelmezhető csapatot összeszednie, ez ismét nem sikerült. Hogy is sikerült volna. De nézzük a rangsort.

8. Podravka

Őket ki várta ide vajon? Őszinték leszünk, mi aztán baromira nem, de egy kétgólos nordhauseni győzelem feljogosítja őket erre. Főleg ha végignézzük a keretüket, összesen öt légiósuk van, rajtuk kívül horvát fiatalok és valamivel rutinosabb játékosok. Neveket kár sorolni, túlnyomó részükről még csak nem is hallottunk. És így sikerült legyőzniük az a THC-t, amelyben bizony sorakoznak a viszonylag jegyzett játkosok: Triscsuk, Krause, Scheffknecht, Luzumova, a nagy tehetségnek tartott Bölk, Hubinger, Jakubisova - egész pofás névsor. Őket idegenben legyőzni nagy szó, ezt nem lehet vitatni. A második körben a címvédőt fogadják, kíváncsian várjuk, mennyire adják drágán magukat - egyben nagyjából ki is derül, hogy az ETO-n kívüli másik három csapat hogy áll egymáshoz képest. Nem várunk szoros meccset.

Ilyen a, ilyen a boksz

7. Fradi

Öt góllal kikapni a CSM-nél, mindezt úgy, hogy 31 gólt lőtt a csapat, még akár elfogadható teljesítmény is lenne. 36 gólt kapni azonban nem jó jel, és ha hozzávesszük, hogy az eredmény a Fradira nézve hízelgő, akkor pláne nem olyan szép a kép. Ennek ellenére nyilván a nyolcban marad a csapat, mert Bukarestben nem sok sót fognak megenni a többiek sem, de van még mind dolgoznia Eleknek. Persze van még idő, és a(z ideiglenesen) távozókat valahogy pótolni kell, és be kell őket építeni. Elnézve a mezőnyt, meg azt, hogy október van, ebben a szezonban benne van a Fradinak a Final4. Most vagy soha? Azért ez talán túlzás, de az esély adott. A duplalundésített viperák érkeznek hozzájuk, és azt meg tudjuk, hogy a Fradinak a rohanós északi csapatok ellen nem nagyon szokott menni. Ennek ellenére ez kötelező, mert ha mégsem, akkor a csoportból továbbjutás lesz a további tét. Azt meg nem kéne.

6. Budu

Hihetetlen, hogy Adžić megint úton van afelé, hogy érzelmezhető csapatot építsen. Jó, az Odensét otthon hárommal megverni nem egy nagy truváj, de a góljaik felét U21-es montenegrói játékosok lőtték, plusz ehhez még hozzátettek 9-et a rutinos montenegróiak, van miért irigyelni őket. Lehet mondani, hogy nálunk up-világversenyek, érmek, győzelem, akármi - de itt mégis csak felnőttek közöttről beszélünk, és ott is a BL-ről. A nyolcba jutás ebben a csapatban simán benne van, sőt egy második hellyel a hatosban akár még a Final4 sem lehetetlen. Bár az valószínűleg a Fradi legyőzését jelentené, szóval ezt azért ne kívánjuk nekik, de akkor sem lenne olyan felfoghatatlan meglepetés: Jauković, Raičević (akit Knežević névet kedveltünk meg, ugye), K. Bulatović, Zoqbi De Paula, nem olyan rossz névsor ez. Larvikban lehet továbbgyűjtögetni a pontokat, nos, erre minden esélyük megvan.

5. Metz

Rendesen elkalapálták a Larvikot, egyelőre nem nagyon hiányzik nekik Gros. Vagy a Larvik lett ilyen vacak? Leginkább mindkettő. Továbbra is hazai játékosokkal telerakva, semmi meglepőt nem mutatva, "csak" azt, amit tudnak. Rájuk is igaz, ami a Fradira és a Budura, a F4 nem lenne tőlük egetverő meglepetés. Az Odenséhez mennek, bármi lehet, de mi franszoá két pöttyöt várunk.

Ők nincsenek a nyolcban

4. København

Na ő aztán berobbantak. Persze, a mindenkori dán bajnok(esélyes)csapatokat leírni nem lehet, de 91%-os támadóhatékonysággal... na jó, ezt hagyjuk, elképesztő röhejes az EHF statisztikáinak színvonala. Szóval az előzetesen általunk sokra tartott Brestet csapták meg otthon, 18 gólt kapva az első, tizet a második félidőben. Bundsen, T. Mørk, Alm, Bont, Dulfer, Sando, ez sem olyan rossz névsor. Azért ez a KP negyedik hely szerintem csak átmeneti, nem várjuk őket Budapestre, de az kétségtelen, hogy erőteljesre sikerült ez a bemutatkozás. A Sävehofhoz mennek, két meccsből négy pont is benne van, az azért nekik álomkezdés lenne.

3. Ростов

Az örök reménység. A legnagyobb igazolásuk kétségkívül a BL-specialista Martín, az utánpótlást remélhetőleg (legalábbis ők remélik) nem bízzák rá, mint ahogy a fiatalok beépítését sem, valamint a térdekre is vigyázni fognak. A kerete erős, és még erősebb lett volna, ha Bulatović nem igazol el azonnal, amint megtudta, hogy odamegy Ambros. Az első meccs lényegében papírforma, a második menet Brestbe lesz, egyben itt a lehetőség a Brestnek is helyretenni kicsit magukat, ami végül is nagyon meglepő nem lenne, de volt az első meccs, ugye. Itt mi rosztovi győzelmet tippelünk, és persze sima F4-esélyt. Ezt a KP első két helyezettjére már leírni sem fogjuk.

Száz év magány?

2. ETO

Adódhat a kérdés, hogy miért másodikak az első meccs után. Nem a teljesítmény miatt, ezer góllal nyerni a BL-ben bármikor hibátlan eredmény (bár azért az a kérdés ott motoszkál, hogy Danyi azt mondta, hogy nála majd mennyit fognak a fiatalok játszani, erre az utolsó 2,5 percre érkezett két szélső, +15-nél, igazán érdekelne, hogy ez mégis mennyiben szolgálja a fejlődésüket, nem ért volna-e többet, ha többet játszanak, és mondjuk a végén csak 8 van közte), hanem mert egyszerűen ez a Krim annyira csak nyomokban emlékeztetett kézilabda-csapatra, hogy ez a meccs minden volt, csak fokmérő nem. Persze, azt kell megverni, aki szembe jön, de ez - elnézést a szlovénoktól - nem volt BL-színvonal. A csoport másik két csapata már némileg BL-ebb, de óriási meglepetés lenne, ha +100 alatt zárná az első hat meccsét az ETO. Igaz, ezt a plusz százat igazán be lehetne áldozni mondjuk plusz ötvenre és fialatok játszatására, már csak azért is, mert nem lenne baj, ha Brattset még áprilisban is tudna lépni. Mondanánk, hogy valamivel fokmérőbb lesz a kaproncai vendégjáték, de hiába a lista nyolcadik helye nálunk, meglepődnénk, ha tizen belüli különbség lenne.

1. CSM

Nagyon meggyőző volt ez a Fradi elleni, bár a védekezésen ott is lesz még mit csiszolni. Bietigheimban ezt megtehetik, mert nagy veszélyben nem lesz a győzelmük. Idén is csak egy dolog állíthatja meg őket, ha megint beindul a szokásos hiszti. Ezt eddig Rasmussennek sikerült egyedül kiküszöbölnie, kívánjuk, hogy az idei döntőig ez ismét sikerüljön. De csak addig. Mert hogy ott lesznek, az szinte biztos - már persze ha össze nem sorsolják az elődöntőben a két KP-elsőnket.

Képeket az EHF facebookjáról csórtunk.